Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

TESZT: NITECORE lámpák I., Alapfogalmak

„Aziz, fényt!”

 

Gyerekkoromban nagyapám még úgynevezett viharlámpával ment a karácsonyi istentiszteletre, mert a dombon ahol laktak nem volt közvilágítás. Jómagam a kamaszkori nyári sátorozások alkalmával, laposelemmel működő zseblámpát vittem magammal, tartalék izzóval. Vadászként, puskalámpámon viszont már nagyteljesítményű LED-es, ütés és nedvesség álló fényvető csoda várja a disznókat.

Bizony nagy utat járt be az emberiség, mire az égő fadarabtól, fáklyától idáig eljutott. Ugorjuk is át azt a pár ezer évet és kezdjük a világító diódával, vagyis a LED-del. Eltekintek attól, hogy taglaljam, miként állítják elő kék fényből a fehéret és milyen veszélyei vannak a szemre nézve. Egyrészt nem értek hozzá, másrészt nekünk, mint felhasználónak ez csak technikai érdekesség. Bár a technológia ismert több évtizede, manapság egy valamire való fényforrás csakis LED-del van szerelve. Legnagyobb előnye a hagyományos zseblámpa izzókhoz képest, hogy a fény előállításához kisebb áramerősséget és feszültséget igényelnek. Kisebb maga a fényforrás is, nagyobb az élettartamuk, jobban bírják a strapát. Előny vagy hátrány nem tudom, de itt az izzócserés javítás nem értelmezhető. Legtöbbször az egész lámpafej belsejét, LED izzóstul, foncsorostul szokás cserélni, már amelyikben ezt lehet.

nitecore-cikk
A múlt szó szerint homályba vész…egy öreg, egy gagyi és két minőségi zseblámpa

Sokszor találunk lámpákon mindenféle hangzatos paramétereket, hogy „lumen” és „kandella” meg „anodizált” vagy „eloxált”, a különböző bevizsgálási sztenderdekről ne is beszéljünk. Nagyon röviden szóljunk ezekről is pár szót.

Kezdjük a nehezebb, megfoghatatlanabb fogalmakkal, amik a fényhez kötődnek.

A lumen a szemünk által látható fény SI mértékegysége. Fizikai számítások helyett fogadjuk el, hogy a nagyobb értékű lumennel rendelkező lámpa, nagyobb világosságot csinál a sötétben. Hogy az adott érték mire elég, azt majd konkrét lámpáknál meglátjuk. Másik fénnyel kapcsolatos, szintén SI mértékegység a kandela. Ez az 1948-ban bevezetett mértékegység azt mutatja, hogy a fénynyalábnak mekkora az értéke.

A kettő közötti kapcsolatot egy villanykörtével és toll alakú orvosi vizsgáló lámpával tudnám jól szemléltetni. A villanykörte hiába bír nagy lumen értékkel, kandela értéke kisebb lesz, mint az egy pontba világító orvosi eszköznek. Mindez csupán azért, mert azt a sok fényt nem egy irányított nyalábba szórja szét, hanem mindenfelé. Életből vett példa, hogy még jobban megértsük. Lakásban a nappalit nagy lumen értékű berendezéssel akarom megvilágítani, mert a cél, hogy minél nagyobb területen, a szoba minden szegletébe jusson fény. A műhelyemben a kis munkaasztalomon, ahol forrasztásokat csinálok, fegyvert vések, ötvösmunkát végzek a kandela érték lesz fontos számomra, mivel azt a kis területet akarom egy pontba megvilágítani minél jobban, ami a kezem alatt van. Remélem így érthető…

Valahol a kézi és fegyverlámpákhoz a kandela értéket sokkal jobb mutatónak tartom, mint a lument, mivel ott egy adott dolgot akarunk megvilágítani. Fejlámpánál mindkettő érték hasznos lehet, mert pl. terepfutáshoz az előttem lévő erdei utat szeretném hosszan bevilágítani, míg zsigerelésnél az adott vad és környékéből akarok minél többet látni.

A többi fogalom közül a legegyszerűbb az IP-védettség. Ez egy nemzetközi jelölés, a műszaki berendezések környezeti hatásokkal szembeni védelmét hivatott jelezni. Neten megtalálható, értelmezhető. A számkód jelzi a por elleni védelmet, víz elleni védettséget és a mechanikai szilárdságot. A por elleni védettségi skála nullával kezdődik, ami a nem védett, és a teljesen védettet hatos számmal jelölik. Víz elleni védettségi skálán szintén nulla jelezi a védtelen állapotot, míg a legmagasabb, a nyolcas, azt jelenti víz alatti folyamatos használatra tervezték. A mechanikai szilárdság legalja szintén a nulla, míg a kilences érték azt jelenti, a szerkezet kibírja, ha 5 kg súlyt 40 cm magasból ráejtenek.

Elektromos készülékeken leggyakrabban az alábbi jelöléseket találjuk:

IP65Teljes mértékben védett por ellen.

Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból.

IP66Teljes mértékben védett por ellen.

Erős vízsugár és merítés ellen védett.

IP67Teljes értékben védett por ellen.

Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig.

IP68Teljes mértékben védett por ellen.

1-3 m mély vízben folyamatosan használható 30 percig

IP69Teljes mértékben védett por ellen.

Legfeljebb 3 méter mélyen folyamatosan használható 1 óráig

 

Anodizálás. Mielőtt belefogok jelzem annak idején írtam kémiából olyan dolgozatot, hogy puskával lett egyes…Ezért megpróbálom a hozzám hasonlóknak elmondani úgy, hogy megértsék mire jó ez az eljárás. Ez egy elektronikus felületkezelés, ahol a kezelendő fém a pozitív pólusa (anód elektródája) az áramkörnek, a folyadék pedig a negatív, az alkatrész felületén így kialakul egy réteg. Ez növeli a fémek – pl. alumínium, cink, titán, magnézium – felületén az oxidréteg vastagságát. Ez jótékonyan hat a korrózióval szembeni ellenállásra, kopásállóbb és jobb tapadást biztosít festéshez, ragasztáshoz. Továbbá ez a réteg szigetelőként működik, valamint sterilizált felületnek számít, ha hinni lehet a cégek ismertetőinek. Három szintjét szokás megkülönböztetni I.-III.-ig a kialakult réteg vastagsága a római számokkal együtt nő. Hogy hány mikron, meg milyen színű így a kezelt fém, azt nézze meg mindenki magának neten. Egyszerű felhasználóként, annyit érdemes megjegyezni, hogy a több a jobb. Tehát keményebb, sűrűbb, vastagabb, egyszóval kopásállóbb felületet jelöl a „Type III” jelölés, mint a „Type I”. Rengeteg standard van, taktikai/katonai felhasználás esetén általában a „MIL-A-8625, Type III” szintű felületkezelésre szoktak hivatkozni.

Végül felületes tudásunkat koronázzuk meg az áramforrások kusza világával. Szerintem élő ember nem bírná összeszámolni hányféle gombelem, rúdelem, és tölthető akkumulátor létezik a világon. Mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Én megrekedtem valahol a „kétás-háromás-góliát” szentháromságnál, de a világ halad. Nem tudom van-e olyan komolyabb gyártó manapság, aki nem a CR123A, vagy egyszerűen 123A elemek köré építi a katonai/vadász/rendőrségi fegyverlámpáit, fejlámpáit, kézilámpáit. Mifelénk a köznép csak „fotóselemként” ismeri. Tapasztalatom szerint idehaza jóval drágább, mint külföldön, de hát nem mi vagyunk a világ fő elemfogyasztói.

 

Tőtős Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük