Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

Thermacell szúnyogriasztó – Teszt

Tőtős Lehel: Vérszívók

A Dalai lámának tulajdonítják azt a mondást miszerint, ha kicsinek és jelentéktelennek érzed magad, hogy változtass dolgokon, próbálj meg aludni egy szobában, ahol szúnyog van. Nem tudom tényleg ő monda-e, de ha igen, látszik az emberiségnek mennyi gondot okoznak a kis vérszívók, ha egy ilyen nyugodt, belső békét árasztó keleti bölcset is megihletett a rovarvilág eme népszerűtlen képviselője. Magam részéről a természeti „csapások” közül ezt viselem a legrosszabbul. Kánikulát, hóvihart, hideg esőt, éhséget, szomjúságot is jobban tolerálok, mint a szúnyogcsípést!

Minden évtizedben van olyan időszak, mikor rengeteg szúnyog jelenik meg. Nem olvastam tanulmányokat erről, de szerintem köze van az esőzéshez, áradáshoz. Mivel a szúnyog szaporodása vízhez kötött, összefüggést vélek felfedezni. Nem hiába javasolják, hogy figyeljünk oda, milyen kis helyeken tud összegyűlni a víz a kertünkbe, és öntsük ki, ha nem akarunk rovarfelhőbe grillezni.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat oldalán találtam egy térképet. Lehet sokan ismerik a „pocsolyatérkép” néven elhíresült, Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium Vízrajzi Intézete által 1938-ban kiadott, árvízvédelmi és lecsapolási munkálatok megkezdése előtti időkből származó Kárpát-medencei térképet. Elnézegetve a sok kékséget, a Tiszától keletre, de ha jól belegondolok Nagyváradtól Dunaföldvárig volt, hol tanyáznia szúnyogok roppant seregeinek! Nem is tudom dicső eleink, hogyan bírták ki mindenféle elektromos szúnyogriasztó és -írtó készülék nélkül? Ilyenkor szoktam megérteni azon afrikai törzseket, akik inkább a sivatag szélére költöznek és kilométereket gyalogolnak vízért, mintsem szúnyogokkal teli, buja növényzettel határolt folyóparton éljenek.

Szúnyogriasztó szereket eddig is használtam, de júniusban szúnyoginvázió közepette nyaralni, kicsit többre volt szükségem, mint valami „mezei” kemikália. Nem akartam magam állandóan újra kenni, befújni így esett a választásom a Thermacell szúnyogriasztójára.

De mielőtt rátérnék a modern kor vérszívók elleni harcára, tekintsük át, hogy jutottunk el idáig, említsük meg az eddig használatos „kenegetős” vegyszereket.

Először is tegyünk különbséget a szúnyog irtása és riasztása között! A nép egyszerű gyermeke sokszor keveri a két szót.

Az irtás azt jelenti, elpusztítjuk az élőlényt, rendszerint valamilyen vegyszerrel, amit a levegőbe juttatnak, ezáltal csökkentve a rovarok létszámát. Mifelénk repülőről szórják. De nem kell ilyen nagyban gondolkodni, hiszen az otthoni, konnektorba dugható kis készülék is a vegyszert elpárologtatva pusztít mindenféle rovart, nem csak a szúnyogot.

A riasztás pedig azt jelenti, rávesszük valamilyen módszerrel a rovart, hogy másfele repkedjen, ne minket zaklasson. Nem lesz kevesebb a szúnyog ettől, csak másfele fog létezni, mint ahol mi vagyunk. A modern tudomány segítségével ez is valamilyen kemikáliával történik.

Régen nem voltak ilyen szerencsések az emberek, vegyszer csak, ami a növényekből kinyerhető volt, állt rendelkezésre.

Közismert rovarriasztó hatása van a levendulának, muskátlinak, citromfűnek, illatos macskamentának. Jól használható még a zsálya, bazsalikom és kakukkfű is, bár legtöbbünk ezeket fűszerként ismeri. Használhatóságának egyik korlátja, hogy csak abban az időszakban fejti ki hatásukat, mikor „illatoznak” vagyis az a kevés anyag elpárolog belőlük. Segítségükre jöhetett még a füstölés, hiszen a tűzhelyek is legtöbbször nyitottak voltak, a tűzbe dobott növények hatóanyagai így a levegőbe tudtak kerülni. A füst amúgy is csökkenti a páratartalmat, ezáltal a szúnyogok szenzorjai kevesebbet érzékelnek a külvilágból, valamint elfedi az ember széndioxid kibocsájtását. A növények mellett leginkább a rovarok kizárásával próbálkoztak, különböző hálókkal és textíliákkal, mielőtt a modern kémia kitalált mindenféle vegyi anyagokat.

Nekünk, vadászoknak, természetjáróknak amúgy sem használható megoldás a füstölés és növények magunkra pakolása. Bár ki tudja? Végül is egy muskátlikkal, levendulával teleültetett akácból tákolt magasles vagy esőbeálló látványnak sem utolsó!

Minden esetre a pumpás és sprayes rovarriasztók jobb szolgálatot tesznek, lássuk miféle „varázsfőzetek” lakoznak bennük? A népszerűeket szedtem össze.

Eukaliptusz és egyéb illó olajok. Tudom most a természetesség, vegyszermentesség nagy divat, de ne feledjük ezek allergiás tüneteket is okozhatnak. Sok gyártó 3 éves kor alatt és terhes nőknek nem is ajánlja az természetes olajokat tartalmazó termékét. Lehet, csak az én bőrömmel alkot rossz párost az eukaliptusz olaj, de számomra teljesen hatástalannak tűnt, ahogyan a citronella gyertya mellett is megesz a szúnyog pecázás közben.

A szép hangzású N,N-dietil-meta-toluamid, a DEET. Széles tömegeknek 1957 óta elérhető, a hadsereg imádja, mert a föld bármelyik pontján élő vérszívót elriaszt, így a katonái rovarcsípésen keresztül semminemű betegséget és élősködőt nem fognak elkapni. Most a divat közellenségnek kiáltja ki, sok termék fennen hirdeti, hogy „DEET Free”. Ezeket messze elkerülöm, mivel nekem a „cucc” bevált! Ez az egyik hatóanyag, amit mindig keresek rovarriasztókon. Igaz csecsemőknek nem javasolják, bizonyos műanyagokat károsíthat, de szeretem a régi, jól bevált dolgokat. Riasztó hatása tényleg elsőrendű.

A pikaridin a feketebors egyik molekulájának szintetikus változata, ha hinni lehet az internetes forrásoknak. A ’90-es évek terméke, ugyan azt tudja, mint a DEET csak sokkal barátságosabb az egészségünkre nézve, a műanyagokat sem károsítja. Igaz viszonylag új, kevesebb vele a tapasztalat, de hatékonyságához kétség nem fér, ezt is használtam sokat.

Az etil-butil-acetil-amonopropionát legtöbb helyen a kevésbé fantáziadús „IR3535” néven szerepel. Jelenleg ezt használom, ha egyedül járom a pagonyt, egyszerűen csak azért, mert ajándékba kaptam. Nem tudományos kutatás az alapja, de úgy érzem, mintha a kullancsokat kevésbé zavarja, mint a DEET. Lehet csak én voltan nagyon fertőzött területen, de mióta ezzel fújom magam, kullancsot találtam magamban nem is egyet. Szúnyogokat tényleg távol tartja.

A három legnépszerűbb hatóanyag után lássuk a Thermacellt®!

Tokkal, vonóval

Egyszer olyan időben voltunk Gemencen, mikor annyi szúnyog volt, hogy a szarvasok a vízbe menekültek előlük, csak a fejüket dugták ki. Egy társunk a Thermacell szúnyogriasztóját csíptette a farzsebére, és nyugodtan állva hallgatta végig az erdőszéli előadást rövidnadrágban, míg én 15-20 percenként újra fújtam a jágergúnyámat, szúnyogok seregével hadakozva.

 Végül én is rászántam magam a vásárlásra. A fő motivációs erő az volt, hogy így nem kell a ruhámat vegyszerekkel szennyezni, a közvetlen környezetemben lévők is élvezhetik a jótékony hatását, kempingezésnél, kirándulások alatt és horgászat közben is jól használható.

Működése ugyan azon az elven alapul, mint a szobai készülékek, a hatóanyaggal átitatott lapocskát melegíti egy platform, így a levegőbe kerülő kemikália elriasztja a szúnyogot. Vagy ha úgy tetszik, olyan mint egy meggyújtható spirál, csak ezt ki is lehet kapcsolni. Ismertető szövegében elhangzik, hogy az amerikai hadsereg által engedélyezett hatóanyaggal van töltve. Csak zárójelben jegyzem meg a hadseregeknél – a legtöbb hadseregnél – nem mindig a környezetbarát, emberkímélő dolgokra bólintanak rá. Sokszor a nagy tömegben elérhető, könnyen gyártható és olcsó megoldásokat preferálják. Lehet ezt a hadsereges részt kivenném az ismertető szövegből… Hatóanyaga egyébként a D-cis-alletrhin, ami állítólag a krizantémban is van. Szélcsendes időben, 21 m2-es területet fed le.

A készülékhez jár 12 órás készlet. Tartalma egy gázpalackocska, ami 12 órát bír és három lapka, ami 4 órán keresztül párologtatja a hatóanyagot, lényegében füstöl. Használata egyszerű, bármikor ki és bekapcsolhatjuk.

Saját tapasztalatok. Június hónapban használtam lovaspanzió teraszán, ahol viszonylag kevés volt a szúnyog. Saját erkélyemen vacsorázva többször, mikor rengeteg volt a vérszívó és bográcsolás közben, Tisza-parti hobbitelken. Minden esetben gyenge volt a szellő, vagy szélcsend volt, így nem fújta le rólunk a „védőburkot”. Kell vagy jó 5-10 perc széljárástól függően, hogy megfelelő mennyiségben telítődjön a hatóanyag körülöttünk, utána viszont érezhetően eltűntek a vérszívók a környékünkről. A működési időt a telefonom lévő stopperrel mértem, bekapcsolástól kikapcsolásig. Figyeltem azt is, mikortól csökken a szúnyogok jelenléte,

Először a lovaspanziót nézzük. Két egymást követő este, a lővilág elmúltával, sötétben összesen 1 óra 18 percet működött a kis készülék. Lekapcsolás után megvártam míg visszahűl a párologtató része, csak ezután raktam el. Amúgy öt perc elteltével már nyugodtabban borozgattunk, addig két szúnyog megcsípett, ez nem lepett meg, mindig én kapom az elsőket…

Hirtelen sokat halványult a lapka 1 óra 18 perc után…

Saját lakásunk teraszán gyönyörködve az esti fényekben két alkalommal használtuk, 1 óra és 21 perc időtartamban. Megjegyzem annyi volt a vérszívó, hogy napnyugtával a kocsimra a tetőboxot míg felraktam 17 szúnyogcsípés lett a hátamon. Mindenképpen dicséretes, hogy a teraszon mégse ettek meg minket, Ahogy mértem kb. 10 perc kellett, mire eltűntek a szúnyogok.

2 óra 39 perc használat után, halványan de van benne még „kékség”

Harmadik alkalommal a Tiszától párszáz méterre lévő hobbitelken bográcsoztunk, a főzésnek 11 körül álltunk neki, enyhe szellő lengedezett, ezért figyeltem, hogy a készülékről a füstöt – láthatóan füstöl a lapka, mikor párologtat – irányomba hozza a légáramlat. Főzés, kóstolgatás közben az ember nem annyira figyeli az időt, egyszer csak azt vettem észre, hogy hiába a napon állok, kering a szúnyog, elfogyott a lapkából a hatóanyag! Feltételezem, ha 5 perc kellett a teljes hatásfokig, ugyan ennyi kellhet ahhoz is, hogy eltűnjön a hatóanyag a levegőből. Így visszaszámolva 1 óra 44 percet üzemelt a készülék.

Jól látszik, hogy a teljesen új lap, mennyire halványul el 4 óra és 23 perc használat után

Összesen 4 óra és 23 percet használtam, kis megszakításokkal, nagy megelégedésemre és a körülöttem lévőkére…

Egy jó cimborám szerint a matekon múlik minden. Lássuk, mennyibe kerül ez a kényelem nekünk!

A cikk írásakor az általam használt MR300G típusú készülék a „starter kit”-tel a Weigl honlapján akciósan 11.990 Ft, ez 24 órás védelmet ad. Hozzá a vékonyka kordura tok 4.900 Ft. Célszerű megvenni az utántöltő készletet, ez 48 órára elég (4 gázpatron és 12 lapka a tartalma), szintén akciósan 9.490 Ft. Van belőle hagyományos és „vadász” kivitel, árban ugyan annyi. Összesen 26.290 Ft + extra” költség egy kempingezésre íly módon rákészülni.

Ha nem vesszünk meg hozzá a 48 órás utántöltőt, 16.800 jó magyar forintba kerül, hogy ne egyenek meg a szúnyogok. Első hallásra ez sok! Nekem különösen „fáj”, hogy a tok hozzá ilyen drága. Mi kerülhet benne ennyibe? Egy túrázó cimborám hegymászó boltban kapható kisegítő kötéllel rögzítette hátizsákján megbízhatóan a készüléket, tehát tok nélkül is lehet élni…

Vannak emberek, magam is láttam az interneten, akik házilag „tuningolják” a Thermacell készülékét. Szerintük nagyságrendekkel olcsóbban megúszható, ha otthon töltjük a gázpalackot öngyújtőtöltőről, és kereskedelmi forgalomba kapható egyéb szúnyogriasztó lapokat használunk. Úgy vagyon én ezzel, lehet, hogy működik a dolog, de jobban bízok a mérnöki tervezésben, mint a haverok tanácsaiban! Szerintem kiszámolta valaki mennyi hatóanyagot, milyen adalékanyaggal kell bekeveri, hogy a kellő hatást elérjük és a mi nyálkahártyánk is megússza a szúnyogriasztást. Ráadásul mindenféle fogyasztóvédelmi szervek bevizsgálták, hogy mennyire biztonságos. Tudományos cikket viszont nem olvastam arról, hogy Z. Vadász helyi lakos, mennyi gázt töltött a patronba és, mekkora kínai rovarriasztó lapot tett a készülékbe, hogy elérje ugyanazt a hatást, mint a gyári…

Hagyományos 100 ml-es, pumpás spray szúnyogriasztó, 1.400Ft körül mozog, ezen az áron 16-25 flakonnal vehetünk belőle ezen az áron, ami jóval több, mint 24 órás védelmet ad. A meggyújtható spirál, ami hasonló elven működik, mint a Thermacell készülékei, 500Ft körüli áron kaphatóak. Egy csomag 8 óra riasztásra/írtásra elég, tehát 11-17 napig folyamatosan tudunk riasztani.

Jogos a kérdés, ha ennyi olcsóbb alternatíva van, miért költsünk egy űrtechnológiás készülékre? Azért mert kényelmesebb! Jobb, mint a sprayk mert nem kell a ruhánkra, arcunkra, bőrünkre vegyszereket kenni. Jobb, mint a füstölő, mert nem kell tűzgyújtó alkalmatosságot magunkkal vinni, nem kell figyelni, hogy mit gyújtunk fel vele, nem marad utána hamu. Nehezen elképzelhető, hogy drága túrahátizsákunkra izzó füstölőt tegyünk, anélkül, hogy megolvasztaná az anyagát.

Kinek mi a drága és kényelmes szubjektív dolog. Én használok sprayt és Thermacell-t is. Azért azt ne feledjük, mikor lesben állva, vadra várva megesznek a vérszívók, abban a pillanatban mindent pénzt megadnánk, csak megszabaduljunk tőlük…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük