Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

EC11 mini – NITECORE lámpák II. – Teszt

A kínai cég alapvetően világító alkalmatosságokkal foglalkozott az elmúlt nagyjából másfél évtizedben, de természetesen a hátizsákok, taktikai övek, tollak, ruházati kiegészítők is megtalálhatóak a kínálatban. Lámpáit alapvetően katonai, rendőrségi, vadász, természetjáró, kutató mentő és mindennapos felhasználási területre készítik. Egyszóval igyekeznek megfelelni minden felhasználói rétegnek.

Nekem négy lámpát és a hozzá tartozó töltőt volt szerencsém tesztelni. Közös jellemzőjük, hogy, nagy szilárdságú üveglencsékkel készülnek, tölthető akkumulátor vagy CR123 elem jár hozzájuk. Por és vízállóak és a legmagasabb szintű eloxálást választották felületkezelésnek. A lámpákhoz járó angol használati utasítások egyszerű nyelvezetűek. A shakespeari nyelvet elég jól bírom, de az se ijedjen meg aki „németes” volt iskolában, mert szerintem nem kell hozzá szakmailag kibővített felsőfokú nyelvvizsga, hogy egy átlagos magyar felhasználó megértse mit írtak. Karbantartásuk alacsony, használattól függően, de legalább hat havonta érdemes a szigetelő gumigyűrűket szilikonzsírral enyhén átkenni.

Apró, kínai, de nem olcsó... viszont nagyon megtetszett!

Kezdjük a túrázóknak, modern kori felfedezőknek készült apróka zseblámpával az EC11-el. Az „E” betű az angol explorer (felfedező) szó kezdőbetűjére utal. Tényleg zsebméretű, mivel hossza mindössze 75 mm, a súlya pedig 45 gramm. Ennek ellenére 900 lumennel és 9000 cd (kandela) fényerővel bír. Azt ezt előállító LED-et egy NI 18350A-s akku vagy 1 db CR123-as elem táplálja. Nekem megfordult a fejemben, hogy ilyen fényerővel akár pisztolyra, puskára is fel lehetne szerelni, ha egy másikfajta kapcsolórendszert ajánlanának hozzá.

A fényképező gép „csak” 40-50 métert érzékelt, a szemünk jóval 100 méter fölött is látta a bokrokat

Zavart érzek az erőben, abból a szempontból, hogy, a megadott vízállóság és ütésállóság fel van a dobozon tüntetve, nem feltétlen felel meg a standardoknak. Minden esetre víz és ütésálló…

Az IPX-8 védettség azt jelenti, hogy csak a víz elleni védelmet mutatja meg, X-el a szilárd anyagokkal – por – szembeni védettség hiányát jelölik. A „8”-as vízállóság viszont azt jelenti, hogy kibírja a víz alatti létet 1 m mélységig. Tehát hátizsákban vagy kézben tartva, nem gond, ha az eső eláztatja, vagy összeizzadjuk. Nem törik, ha 1 méter magasból leejtjük. Bolond biztos polaritás elleni védelem is jól jöhet annak, aki sötétben, fáradtan fog elemet cserélni benne. Ráadásul csak egy CR123 elemmel kell „etetni”, ami költséghatékony. Tartalék elemből is egy elég, bár pár napos túrát biztosan kiszolgál alacsony fokozaton használva a maga 20 órás üzemidejével. Nagyon tetszik, hogy külön kapcsolója van a vörös fénynek. Akku esetén 3,5-4,2, elem esetén 2,4-3,2 V között megfelelő az energiaszint. Úgy tudjuk ezt ellenőrizni, hogy mikor behelyezzük az elemet, a vörös LED-et figyeljük. Párszor felvillan, az adja az egész számot, majd egy másodperc szünet után a tizedes jegy utáni értéket. Tehát ha azt tapasztaljuk, hogy először három villanás, majd szünet és hét villanás, akkor az akku 3,7 V-ra van feltöltve. Szerfelett hasznos funkció!

A csomag tartalma még egy gumigyűrű, az övklipbe nem bíztam…

Negatívum, hogy a hozzá adott övklip nekem nem volt meggyőző, inkább kikötöm magamhoz, mintsem egy kis fémdarabra bízzam a drága lámpámat. Talán használhatóbb lenne, ha hátrébb tennék és bicska módjára hordhatnánk zsebbe, hiszen a lámpácska méretei ezt támogatják. A csuklószíjjal is meggyűlt a bajom, svájci bicska fogpiszkálójának a segítségével tudtam csak befűzni, bár ez lehet az én fogyatékosságom is.

Ha már az árról beszélünk, a maga 24.990 forintos árcédulájával nem egy olcsó alternatíva. A strapabíróságnak, feszültség jelző lednek, nagy fényerőnek és az 5 év garanciának ára van. Összességében egy minél könnyebb felszerelést kereső „ligh packer”-nek tökéletesen megfelelő kis lámpa ez.

Tőtős Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük