Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

HC60 fejlámpa – NITECORE lámpák III. – Teszt

Itt a „H” a head, fej szócskára utal. Szerintem vadászoknak, természetjáróknak az egyik legjobban használható világító berendezés egy megbízható fejlámpa. Előnye, hogy mindkét kezünk szabadon mozog, tudunk zsákból pakolni, fekhelyet készíteni, zsigerelni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindig arra világítunk, amerre nézünk.

A HC60-as modell könnyűnek mondható a maga 10 deka körüli tömegével. IPX-7 védettségi szabvány szerint 1 méterig akár meg is meríthetjük. Fényerő szempontjából 1, 38, 210, 420 és 1000 lument tud.

Egy lument nem érzékel a kamera 38-at, 210-et, 420-at és 1000-et már igen.

Ennek megfelelően a hatótávolsága 3, 28, 56, 78 és 117 méter. Nem tudom, ki találta ki a szabványt, de az én szememnek a legalacsonyabb fokozaton is elfogadhatóan bevilágít egy lakótelepi sötét lépcsőházi folyosót, ami bőven több, mint három méter. Leggyengébb fénnyel 680, míg legnagyobbal 1 órát bír a tölthető akkumulátora. A lámpát bármelyik USB portról feltölthetjük. A töltési folyamatot a kapcsológombjába épített kék LED-en keresztül ellenőrizhetjük. Töltés alatt 1,5 másodpercenként felvillan, ha befejezte akkor folyamatosan világít.

Az USB port is vízálló, zárókupakja a lámpatesthez van rögzítve, nem fogjuk elszórni.

Ugyan ez a kék villogó mutatja meg nekünk a feszültséget. A NITECORE® -ra jellemző módon elem behelyezésekor először az egész szám, majd a tizedes értéknek megfelelő villanás jelzi a szintet. Két CR123-as elem esetén 4,8-6,4 V, míg a 18650 akku esetén 3,5-4,2 V az ideális feltöltöttség.

A sok száraz adat után nézzük a funkcióit. Ha egyszer nyomjuk meg a bekapcsoló gombot 1 lumennel kezd világítani, majd minden újabb nyomásra végigmegy a már említett fényerősségi szinteken, majd visszatér az alapra. Pozitív, hogy nem kikapcsol, hanem a legerősebbről a leggyengébbre vált, így kezdi elölről a ciklust. Megjegyzem az én „krómozott szemmértékem” nem talált fényerőben különbséget a 420 és 1000 lumen között. Gyors dupla nyomás a bekapcsoló gombon a stroboszkópot hívja életre. Ennek civilben sok hasznát nem látom, tán’ hobbi szintű vallató tiszteknek lehet fontos. A következő gombnyomásra az SOS funkció lesz elérhető. Ez a szokásos három rövid (S), három hosszú (O), három rövid (S) Morze-kód szerinti betű kombinációt villogtatja folyamatosan. A harmadik funkció engem a balatoni viharjelző fényekre emlékeztet. Ugyan nem éri el az alapfokot, a 45 villanást percenként, mivel ez csak 32-t villan, de ha sötétben meg szeretnék vele ideiglenes jelölni egy járművet, bejáratot vagy valamit, akár erre is használható. Ez a három jelző funkció – stroboszkóp, SOS, villogás – egységesen 1000 lumen fényerővel történik.

A lámpa teste elforgatható így beállíthatjuk, hogy mennyire világítsunk magunk elé. Éjszakai futásnál és biciklizésnél láttam ennek hasznát.

Nem egy Lego, de a fejpánttal van mit játszani, mire összerakjuk…

Egy közel huszonegyezer forintos fejlámpán nem illik negatívumokat találni, nekem sikerült. Személy szerint a bekapcsoló gombot felülre tettem volna. Évek alatt mind olyan lámpáim voltak, ahol a bekapcsoló gomb felül volt. Megszoktam, hogy felnyúlok középre, ott a gomb. Kesztyűbe érdekes, mert akkor a tapintásom nem olyan kifinomult, több idő míg megtalálom. Nem nagy hiba, hogy a zsigerelést kettő másodperccel később kezdem el, csak jobban esne a megszokott mozdulat. A fejpánt az én buksi fejemre nagy, amúgy is csak a homlokpántot használom. Egy ismerős testvérpár vett egy-egy ilyen fejlámpát, horgászatra és túrázni. Nekik maga a lámpa jól bírja, de az azt tartó műanyag alaplap eltört vagy megrepedt azon a részen ahol a gumipántot kell befűzni. Pedig bérből és fizetésből élőként nagyon vigyáztak rá, nem dobálták, nem ugrottak vele ejtőernyővel. Kopó alkatrésznek számít a kereskedő szerint, így nem vonatkozik rá a garancia. Viszont egy ezresért kicserélik…

Mindennapi használatra elég a homlokpánt, éjszakai futáshoz kell a másik gumi is

Ha belegondolunk egy kétezer forintos ceruza elemmel működő fejlámpa is bőven kiszolgálja a vadászt vagy egyszerű túrázót. A HC 60-as viszont sokat ad, nagy fényerő, könnyű súly, tartós lámpatest, sok funkció, egyszerű kezelhetőség, sokoldalú felhasználás. Nekem legjobban az USB-ről tölthetőség tetszik. Manapság szinte mindenki használ powerbankot, egyes változatai napelemmel tölthetők túrázás közben. Így elég egy eszköz, hogy elektromossággal működő kütyüinket feltöltsük.

Tőtős Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes házhozszállítás

50 ezer Ft felett ingyenes házhozszállítás!

30 napos visszafizetés

Meggondolta magát? Semmi gond, 30 napig visszavesszük!

Szakertő csapat

Együtt több, mint 200+ éves vadászmúlttal rendelkezünk!

Biztonságos online vásárlás

Minden vásárlás titkosított SSL környezetben történik!