Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

Victorinox Huntsman – TESZT

Tőtős Lehel: Kamaszok álma, Victorinox Huntsman

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a gyerekkorom súlyos bicska és késhiányban telt el. Nem is volt valamire való bicsakom, míg nem kezdtem el nyári munkába dolgozni. Egy nagy kamaszkori álmom volt a „svájci bicska”.

Aztán már kenyérkeresőként beszereztem többet is. De a klasszikusnak mégis a kisméretű sokfunkciós, ollóval ellátott darabok számítanak. Egyik ilyen vágyálom teljesült, mikor vettem egy Victorinox Huntsmant.

Ez a szó is vadászt jelent, bár méretét és pengerögzítési kialakítását tekintve nehéz nagyvadzsigerelő szerepkörben elképzelni. Az olvasók nézzék most el nekem, hogy nem méltatom a gyártót és sorolom fel a fontosabb dátumokat a történetéből meg, hogy eredetileg azért pirosak a markolatpanelek, hogy hóba esve és észre lehessen venni és hasonlókat. Megírták ezt már előttem többször, most koncentráljuk csak a vágószerszámra.

Kezdő MacGyver-eknek „must to have” kiegészítő

Lássuk hát akkor a száraz adatokat. Hossza becsukva 91 mm, súlya 97 g, markolatpanelek 65 fokig bírják, pengehossza 68 mm. Funkciói: nagypenge, kispenge, konzervnyitó, 3mm-es csavarhúzó, sörbontó, 6 mm-es csavarhúzó, kábelcsupaszító, bőrlyukasztó ár, dugóhúzó, olló, fűrész, többfunkciós horog, fogpiszkáló, csipesz és a kulcskarika.

Neten videók tömkelege található arról, hogy melyik részének milyen egyéb, új funkciót lehet adni modern világunkban. Nekem a bicskából legjobban az olló, a fűrész, a dugóhúzó és a csipesz tetszik. A fűrész azért mert nagyon jól vág és elhivatott bozótmívesek akár elég szikrát is tudnak csiholni a ferritrúdról vele, magam is kipróbáltam nem egyszer. Az olló igazi főnyeremény, ha jól belegondolunk sokkal többször van szükségünk körömvágóra, mint dugóhúzóra. Ha már dugóhúzó, nem csak azért hasznos funkció, mert a magyar ember boros, hanem azért is mert jól használható csomók bontásához. Természetjáró embernek ez fontos tényező. A csipesz pedig nagyon jól használható tüskék, szálkák kiszedéséhez, valamint kullancs eltávolításához. Egy időben ezt a csipeszt használtam, mikor a söréttöltetek átlagos sörétszem mennyiségét számoltam a töltény tesztjeimhez.

Szerintem ez az a bicska, amiből mindenkinek kell lennie egynek, annyira hasznos. Jómagam egy túra alkalmával kanalt faragtam vele, akácból. Fűrésszel levágtam, kis és nagypengével pedig kifaragtam. Egyedüli munka, amit cimborám Extrema Ratio késével csináltam, az a kb. háromujjnyi vastag munkadarab hosszanti hasítása, mert éhesen nem volt kedvem annyi farigcsálni, míg a legvastagabb részére leérek.

Mire a hagymásbab megmelegedett, a kanál is elkészült

Ahogy Matula bácsi mondaná ez nem akármilyen kusztora, a vasa acél, borotva élesre lehet fenni. Pengerögzítését és élhosszát tekintve a világ legtöbb országában legális tartani, utazóknak, túrázóknak, bushcraftosoknak hasznos kiegészítője. Vadászházban étkezésre, nyulat nyúzni, nyársat faragni tökéletesen megfelel. Még egy női táskában is elfér, szemüveg csavarját meghúzni, bizsu rögzítő elemeit szorosabbra venni, levelet bontani, ragtapaszt vágni cipőbe, beszakadt körömre és hasonló dolgokra nagyon jól megfelel.

A honlapon most 18.290 forintért lehet megvenni. Igaz, ami igaz nem egy olcsó darab, de minőségét és használhatóságát tekintve bőven megéri az árát. Volt pár másolatom, más gyártótól származó többfunkciós zsebkésem, de idővel széthullottak. A Huntsmanom már kilenc éve megvan, használom rendszeresen, állandó lakója hátizsákomnak, néha fenőacélon áthúzom, más karbantartást nem igényel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes házhozszállítás

50 ezer Ft felett ingyenes házhozszállítás!

30 napos visszafizetés

Meggondolta magát? Semmi gond, 30 napig visszavesszük!

Szakertő csapat

Együtt több, mint 200+ éves vadászmúlttal rendelkezünk!

Biztonságos online vásárlás

Minden vásárlás titkosított SSL környezetben történik!