Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

P30i vadászlámpa készlet – NITECORE Lámpák V. – Teszt

Mielőtt belekezdek, elmondom, hogy lámpával vadászni a legnagyobb kihívás a világon! Annak idején én is megvettem jó pénzért a magam fényvetőjét, de hamar rájöttem nem olyan könnyű „sport” ez. Szerintem a disznók képesek rövidtávon fénysebességgel mozogni. Aki már próbált sertevadat íly módon elejteni, az igazolhatja állításomat. Különösen a sokat zaklatott konda, olyan gyorsan tud szétfröccseni a szélrózsa minden irányába, mikor felkapcsoljuk a villanyt, hogy lehetetlen célozni és megfelelő helyre találni abba a fél másodpercben….

Használaton kívül kemény műanyag dobozban tarthatjuk.

Önállóan is kapható, de leghasznosabb szettben a NITECORE® sugárvetője. Papíron 1 kilométerre világít el 2000 lumenes teljesítménnyel. Vadkárelhárító vadászat mellett tán’ hajókon és helikoptereken tudnám elképzelni, mint keresőfényt. Nagy teljesítményhez viszonylag kompakt méret társul, már amennyire egy 6,5 cm átmérőjű fejjel rendelkező, 18 cm hosszú, negyed kilós lámpát annak lehet nevezni. Kibírja, ha 1 méter magasból leejtjük, teljesen pormentes és 3 méterig használhatjuk víz alatt fél órán keresztül. Szerintem ekkora fényerővel egy olimpiai medencét ki lehet világítani…

Kellenek a méretes hűtőbordák ekkora teljesítményhez.

Energiával a cég saját 21700-as méretű tápforrása látja el, amit 4 óra alatt tölthetünk fel. Felhívják a figyelmet, hogy a P30i nem kompatibilis más 21700 vagy 18650 áramforásokkal. Természetesen a mellékelt műanyag adapterrel 2 db CR123 elemmel is működtethető, ekkor azonban „csak” ezer lumen áll rendelkezésünkre, a turbó mód nem elérhető. A fejegységen lévő kapcsolóba integrált kék LED a megszokott módon villogással jelzi a feltöltöttséget. Hatótávolsága fényerőtől függően 40, 209, 447, 722 és 1000 méter. Legkisebb fokozaton 6 lumennel világít, ezt követi sorban a 85, 385, 1000 és 2000 lumen. Ennek megfelelően 100, 18, 4, és 1,5 óra az üzemidő.  A legerősebb módban fél óra alatt lemeríti az akkumulátort. Ahogy megszokhattuk a kimaradhatatlan jelzőfény és vészjelzés is a legerősebben villog. A lámpa C-USB-ről – a „vastagabb uesbé”-ről – tölthető, erre nem árt odafigyelni!

Gumiborítás alatt lapul a C-USB csatlakozó.

Kiegészítők közül a mágneses lámpatartó tetszett a legjobban. Először szkeptikusan fogadtam, mert úgy vagyok vele, ami nincs csavarral leszorítva az elmozdulhat. Lőtéri próba híján fogtam kedvenc nyílt irányzékos golyósomat, rápakoltam a lámpát és perzsaszőnyegen először öt, majd tíz, centi magasból ejtettem vissza a bakelit tusatalpra. A lámpa meg se mozdult. Ha ezt a tortúrát kibírta, akkor a lövéssel sem lehet gond.

A puskának kisebb a hatótávja, mint a lámpának…

Barátom hivatásos vadász apukája rendszerint egy orosz 12-es duplával ült ki havas, teliholdas estéken disznóra. Nem volt szüksége világításra, mégis megvámolta a fekete sereget. Ez adta az ötletet, hogy a lámpát feltegyem egy hasonló sörétesre. Valószínűleg a cső vékonyabb volta miatt nem tudta a mágnes kifejteni a hatását, mert ezen a házi teszten a lámpa hátrébb csúszott. Le nem esett, csak elmozdult. Ezt úgy értékelem, ritka, de használható kombinációt kapunk ezáltal. Olyan szerencsém van, hogy mindkét puskánál a fénycsóva közepe teljesen oda esik, ahova a nyílt irányzék mutat.

A pillanatkapcsoló sem kell, hüvelykünkkel kényelmesen lehet működtetni.

Magam részéről hiányolok valami rögzítő tépőzárat, öntapadó csíkot, gumiszalagot a lengőkapcsolóhoz (touchpad). Kreatív a magyar, bicikli belsővel megoldottam.

Filléres megoldás, de működik.

Ez a lámpa már a barátom! Mind a lámpatesten, mint a lengőkapcsolón két gomb van. A lámpán a hátsó a ki/be kapcsolásért felel, míg a fejen lévő a töltöttséget jelzi, illetve a fényerő és a módozatok között vált. A lengőkapcsolón lévő első, paralelogramma alakú részt megnyomva lehet üzembe helyezni a lámpát, míg a mögötte lévő nagyobb felületű pillanatkapcsolót megérintve csak addig világít, míg azt nyomva tartjuk. Teljesen célszerű és átgondolt megoldás.

Vadászatra még nem jutottam el vele, kirándulás, garázspakolás közben próbálgattam, kis és közepes teljesítménnyel jól bevilágított mindent, amire szükségem volt. Ha teljes üzemmel fél percnél tovább használjuk, nagyon melegszik. Gondoltam kóbor macska fialhatott a kocsim motorterébe, mert egy vak kiscica nyávogott a kocsi alatt. Úgy véltem, ha még ott vannak, a többiek megkeresem őket annyi fénnyel, amivel a Marsra is üzenhetnék, bárhova is bújtak el. Nagyjából fél perc után már éreztem, hogy nagyon melegszik, nem hiába alakítottak ki bordákat körbe a fejrész körül. Puskalámpa gyanánt lehet nem is arra tervezték a jó ázsiai mérnökök, hogy fél órán át melegítsem egy LED fényével a környezetemet. Kismacskát amúgy nem találtam.

Hasznos kiegészítő, ha ideiglenesen övükre akasztanánk, de, az ilyen kis fülecsekben továbbra sem bízom…

Hatvanezer forintos árával nem tűnik olcsónak más gyártó használható puskalámpáihoz képest. Jelenleg ilyen minőséget, ekkora technikai tartalmat ennyiért kapunk, sőt van olyan cég, kinek drágábban lehet megvenni ennél gyengébb csomagját. Ha rendszeresen vadásznék lámpával, lehet elgondolkodnék a beszerzésén.

Tőtős Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük