Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

Plegium SMART Paprika Spray – TESZT

Gázt neki!

Így tavasszal, jó időben előkerültek a motorok, hallani, ahogy a 84-en húzzák a gázt neki, de nem ezekről fogok szólni, hanem legális önvédelmi eszközről, a gáz spray-ről ejtek pár szót. Az írás kizárólag saját véleményemet, tapasztalataimat tükrözi, előfordulhat, hogy mások nem így látják.

Alapelve az ilyen nem halálos önvédelmi eszközöknek, hogy a támadó szemét és orrát oly mértékben ingerlik, hogy mindenre gondol, csak arra nem, hogy minket bántson. Elméletileg medvénél bevált, embernél sem lehet másként. Nekem azért vannak kétségeim, tudom, furcsán hangzik egy gáz spray-t népszerűsítő cikk esetén.

Lényegében nem az eszközzel van „gondom”, hanem a felhasználókkal. Kiknek is szokták ezt a megoldást ajánlani? Nőknek. Férfiembernek illik testi erővel kijönni a konfliktusokból, de a nők nem így működnek. Valószínűleg a prédára várók, vagy csak egyszerűen balhézni akarók nem a domború mellkasú, ruganyos léptekkel közlekedő kerek vállú férfiembert nézik ki maguknak, hanem a 47 kilós, 167 centi magas madárcsontú huszonéves ifjú hölgyet. És itt a probléma. Egy ilyen potenciális áldozatnak nem feltétlen lesz annyi lélekjelenléte, hogy a táskájának mélyéről előhalássza a kis flakont miközben kezét a támadó arca felé lendíti, hogy megzavarja ellenfelét, majd távolságot nyerve, megfelelő irányban a spray-t alkalmazza, és midőn a konfliktusból kikerült elrohanjon valami biztonságot nyújtó nyilvános helyre, esetleg segítséget kérjen.

Szóval ez a bajom a gáz spray-vel: tudni kell használni, és kétlem, hogy a leendő felhasználók többsége begyakorolná az elővételt és használatot. Egy magas kolleganőm mesélte, hogy mikor az egészségügyben dolgozott sokszor éjszaka ment haza elég félelmetes helyeken a „pesti éjszakában”. Olyankor mindig a markában volt a spray, úgy tette a kezét a zsebébe, állandóan figyelte, nem követik-e.

Ez is mutatja, kell egy bizonyos gondolkodásmód a használatához. Amúgy is szükséges az alapvető agresszív hozzáállás az önvédelmi helyzetekhez. Ezért örültem, mikor rátaláltam a Plegium Smart spray-re. Na, ez már kezd hasonlítani valamire, amivel akár „lágyszívű kántorok” is megvédhetik magukat!

Három méteres hatótávot tud, ez azért szélerősségtől is függ, megjegyzem nem célszerű úgy használni, hogy felénk fújjon… Nagyjából tíz alkalomra elég a 13 ml-es töltet. Ezt egy átlagos spray is tudja, de nem mindegyikhez van stroboszkóp, amit itt egy sor LED szolgáltat. Ennek haszna, hogy sok támadás sötétben következik be, vagy sötétebb helyen. Erős, felvillanó fények sorozata elvakítja a támadót annyira, hogy el tudjunk rohanni a helyszínről. A beépített áramforrás négy évet bír, a vonalkód mellett egyébként megtaláljuk a lejárati időt, megfelelően apró betűkkel írva…

A „csorda” védő szerepe a nagyváros dzsungeleiben is működik, kicsi az esélye, hogy a metróból kizúduló tömegből akarnának bűnöző elemek leválasztani valakit, hogy kirabolják. Már csak a tanúk miatt is kerülni szokták a feltűnést, ezért jön jól a gáz spray aljába épített 130 decibellel üvöltő sziréna. Felhívja a járókelők, esetleg arra járőröző rendőrök figyelmét, hogy ott valami olyan dolog történik, ami nem teljesen törvényes. A riasztó azonnal bekapcsol, amint a biztosító fedél alatti gombbal az ingerlő anyagot elkezdjük szórni. Hasznos funkció, hogy a kioldón lévő mélyedés a hüvelykujjunk számára mutatja a célzás irányát.

Nos, ha nem lenne elég az, hogy ingerlő anyagot fújunk a támadóra miközben vakító fényvillanások közepette üvöltetjük a szirénát, ez a kis okos szerkezet képes üzenetet küldeni egy kijelölt személynek, ami tájékoztatja, hogy bajba kerültünk. Természetesen Google térképre hivatkozva a minket ért támadás helye is közvetítésre kerül. Ehhez applikációt kell letölteni és a blútúszt se felejtsük előzetesen bekapcsolni. Minden üzenetküldés ingyenes!

Összességében ez az eszköz lehetne a tökéletes megoldás önvédelemre. Egyetlen „hibája” miatt viszont közterületen tilos birtokolni és használni, mégpedig a hatóanyaga miatt – igazán kár érte. Mivel paprika kivonatot (oleoresin capsicum) tartalmaz, a hatályos jogszabályok szerint közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számít, így legfeljebb saját portánkon használhatjuk jogi következmények nélkül.

 

Tőtős Lehel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük