Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

Lőmozi: A vadászok játszótere

Az alábbi cikk eredetileg Kókai Márton írásában a Nimród Vadászújság 2023. októberi számában jelent meg:

MEGNYITOTT A WB SHOOTING CENTER A WEIGL VADÁSZBOLT ÚJ LŐTERE!

SOKAN HALLHATTAK MÁR A WEIGL VADÁSZBOLT LEGÚJABB NAGY DOBÁSÁRÓL (VOLT MÁR NEKIKPÁR), A LŐMOZIVAL IS BÍRÓ LÉTESÍTMÉNYRŐL, HISZEN LEGUTÓBB AZ IDEI FEHOVA-N MUTATTAK BE LÁTVÁNYOS VIDEÓT A KOMPLEXUMRÓL. DE MÉGIS MIKÉNT LÉP DIMENZIÓT A FŐVÁROS NÓGRÁDI UTCÁJÁBÓL EGY VADÁSZBOLT BUDAKESZI HATÁRÁBAN? ERRE A KÉRDÉSRE KAPTUNK VÁLASZT HELYSZÍNI LÁTOGATÁSUNKKOR.

Napsütéses szeptemberi péntek, úgymond minden ideális lenne, ha a puskám belövése miatt parkolnék le a tágas udvaron a WB Shooting Center előtt, amely már magában is modern, kalapemelésre érdemes építészeti alkotás, ráadásul zöld természeti környezetben. A lépcsőket, ha tehetném párosával szedném, bevallom izgulok, mert eszembe jutott egy hasonlat, amelyet első ízben még tavaly hallottam Weigl Árpád tulajdonostól: „A vadászbolt a vadászok játékboltja, most létrehoztuk nekik a játszóteret.” Vajon mindez tényleg megvalósult? Meglátjuk!

A főbejáraton belépve egy letisztult jegyekkel – a vendégek kiszolgálását szolgáló recepcióspulttal – bíró fogadótérben találom magam, balra székek asztalokkal, jobbra már a vadászboltot sejtető elegáns vadászruhákra leszek figyelmes. Itt fogad a lőtér vezetője Nyitrai Péter, aki már hosszú évek óta dolgozik az ágazatban. Hozzá hasonlóan a többi alkalmazott is tapasztalt szakember. Társaságában gyorsan szemrevételezzük a rendelkezésre álló tereket. A vadászbolt polcai még üresen állnak, de mindez hamarosan megváltozik. Ha a vendégek számára nem megfelelő a bejáratnál már említett „kávézó” nyújtotta lehetőség, akkor több privát tárgyalóba is elvonulhatnak beszélgetni. A tér mindenütt tágas és elég levegővel bír, hogy különféle kulturális programoknak adjon helyet. Valahogy az az érzésem, hogy ez a komplexum több, mint egy átlagos lőtér… Ebben persze Weigl Árpád is megerősít, akivel erről már a zárt lőterek aulájában beszélgetünk.

– Mint ahogy a vadászboltot, úgy a lőteret is Barla-Szabó Attila üzlettársammal álmodtuk meg. Megfogalmazódott bennünk, hogy az ügyfélkörünk számára egy olyan helyet hozzunk létre, ami túlmutat a vadászboltunk eddig ismert lehetőségein. Megálmodtuk ahogy saját lőtéren történik a puskák belövése, de a bolt is jelen van, továbbá klubként is működhet. Eddig is sokan betértek hozzánk szimplán csak beszélgetni – magyarázza a tulajdonos –, aki hozzáteszi: az agglomerációban kerestek elsősorban telket. Budakeszi mellett azért döntöttek, mert nagyon jól megközelíthető, alig pár kilométerre négy autópálya is elérhető.

– A bolt szolgáltatásait akartuk komplexebbé tenni. Száz méteres pályánk – ahol egyszerre egymástól függetlenül két vadász is lőhet – mindig változatlan körülményekkel és fényviszonyokkal várja a vadászokat – meséli a szolgáltatások kapcsán Nyitrai Péter, aki megjegyzi: – Nem kell spektívet használni, a közeli monitoron folyamatosan és jól láthatóan lehet figyelemmel követni a lőlapon való történéseket, utóbbit akár egy gombnyomásra kicserél az automata rendszer. .416-os kaliberig tudunk fogadni vendégeket.

Van egy hatállásos, 25 méteres pisztolypályájuk, ahol 10 métertől 25 méterig lehet a mobil lőállásokból „durrogtatni”. A vadászboltból ide költözik a fegyver- és optikajavító műhely, így a puskák összeszerelése, valamint belövése már helyben fog zajlani, nem kell napokat várni, míg a kiválasztott puska belövésére sor kerül.

– Innentől, ha valaki nálunk vásárol, akkor amíg megkávézik, a kollégáim lőlappal bizonyítva elvégzik a puskája belövését, sőt neki is lehetősége van kipróbálni a választott konstrukciót – teszi hozzá Weigl Árpád. – Gyakorlatilag a vevő szeméhez meg tudjuk nézni a puskát, sőt a kezdő vadászokat úgy tudjuk kiengedni első fegyverükkel a nagyvilágba, hogy azt szakemberi segítséggel ki tudták próbálni.

Ha még ez sem lenne elég nagy attrakció, akkor harmadik pályaként épült fel a lőmozi, hazánk első ilyen terme, ahol saját puskával, saját optikával (akár lőbotról is) lőhet a vadász olyan szituációkban a vetített film segítségével, mintha egy rét szélén, vagy a hajtásban a nyiladékon állna. De elkalandozhat akár Afrika világába is, például meg lehet tanulni, milyen helyzetben és hová célozzunk egy kafferbivaly, vagy elefánt esetében. A rendszer tartalmaz játékos lövészeti feladatokat is. Ebben a teremben is a határ a .416-os kaliber. Ugyanakkor van lézeres lövészeti opció is.

– Fontos számunkra a sikerélmény és a fokozatosság elve. Ideálisan 4-5 emberből álló csoportot is tudunk fogadni, így míg az első vadász ellő 6-8 lövést, a puskája bekerül a csőhűtőbe. Amíg a társai végeznek, a fegyvere újra készen áll a használatra. Fontos, hogy a lőmozit akár egyedül is ki lehet bérelni, mert nem főben, hanem időben számítjuk az árát, ideális baráti társaságok, egyéni gyakorlás, de vadásztársaságok számára is. Ha pedig elfogy a lőszer, a boltból könnyen tudunk utánpótlást biztosítani, de lesznek kipróbálható puskáink is a főbb kaliberekben – teszi hozzá Nyitrai Péter.

A lőtér kialakításánál kifejezetten figyeltek a légtechnikára. Olyan rendszert építettek, amely garantálja a látogató egészségének védelmét. A korábban feltett kérdésemre tehát megkaptam a választ: a játszótér megvalósult, mégpedig nem is akárhogyan! Weigl Árpád pedig elköszönésként megfogalmazza a komplexum – szerintem – elemi lényegét: „A gyakorlás magabiztosságot ad. Tudom, hogy ha hibázok, akkor az az én hibám, a fegyver jó…”

FOGLALJON ITT!

1 comments

 1. DR.ERENT GÁBOR

  Kedves Árpi
  Minden kitűnő, a bejelentkezés is pihekönnyű. Múltkori futóvadedzés is fantasztikus volt. Hibátlan, bár én Egyed Pista barátunk óta : “keresd a hibát” követem ld. nagyvad 🙂
  PS ha kérhetlek kérlek Balázs Istók szárnyai alá besorolni a SIG 228 és 365 használatakor, mert kitűnő edző.
  köszönöm&GRATULA
  egy lövészsegédedző+ edző
  http://www.erent.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük