Ingyenes házhozszállítás 50 ezer Ft feletti vásárlásoknál!

A Tweed: Az időtlen elegancia megtestesítője

Szeretnénk nektek bemutatni a Canissi Szabóságot és az általuk kínált különleges tweed kollekciót. A cikkben részletesebben megismerhetitek a márka filozófiáját és az általa bemutatott tweed anyagokat.

A Canissi magyar manufaktúrát 2017-ben alapította Kanizsai Szilvia. A márka egyedi méretre készített, limitált szériás férfi és női ruhákat készít prémium minőségi anyagokból, első osztályú szabászati tudással, a legkisebb részletekig kidolgozott figyelemmel és pontossággal. A márka elegáns és üzleti körökben elvárt színvonalú öltönyt, szmokingot, frakkot, inget, kosztümöt, estélyi ruhát és férficipőket készít, amelyben viselőjét a világ bármely pontján a legnívósabb körökben, protokollárisan elfogadják. A cég filozófiájának alapja a kézműves know-how. Szakmai hátterét a professzionális csapatának és kiváló szabászmestereinek művészi precizitása biztosítja. Értékei a fenntarthatóság, a kényelem és az esztétikai tökéletesség. A tweed/vadászkollekció tervezésekor is a legmagasabb minőségű anyagok és a legújabb technológia alkalmazására törekedtek. A szakterület legtapasztaltabb vadászaival való együttműködés, tovább erősítette a márka elkötelezettségét a hagyományok tisztelete iránt. Különleges, saját tervezésű, exkluzív “vadászruha” kollekciójuk Magyarországon egyedülálló.

Vadászati kultúránk az osztrák-tiroli vadászati hagyományokon alapul, és ennek megfelelően öltözködésünk is e tradíciókhoz kapcsolódik. A hagyományos vadászruházatunkban a zöld és barna árnyalatai dominálnak a természet többi színe mellett. Kezdetben a lóden nevű alpesi szövet volt a fő alkotóelem, mely nemcsak időtlen stílust képvisel, hanem strapabíró is egyben. Később a klasszikusan elegáns angol Harris tweed anyag is bekerült a magyar vadászdivatba, majd idővel otthonra talált kabátokban, öltönyökben és kosztümökben is. A Canissi Szabóság kollekciójában a tweed anyagot a legmagasabb minőségi szabászati tudással kombinálják, hogy olyan ruhákat alkossanak, amelyek nemcsak praktikusak, de stílusosak is. A tweed stílus ikonikus darabjai közé tartoznak a kabátok, zakók, blézerek, nadrágok és sapkák. A ruházat ideális az őszi és téli szezonra, mivel kitűnően tartja a meleget és védelmet nyújt a hideg időjárás ellen. A tweed szövet hagyománya és időtlen eleganciája, mindenki számára lehetővé teszi a saját stílusának egyéni kifejezését. A tradicionális mintázatoktól kezdve az újraértelmezett változatokig, a tweed újra és újra felbukkan a divatvilágban.

A tweed eredete

A tweed hagyományosan Skóciában és Írországban készül, és számos változata létezik, amelyek különböző színekben és mintázatokban érhetők el. Az egyes tweed típusok általában a régiók hagyományaival és elérhető erőforrásokkal összefüggően alakulnak ki. A tweed ruházat népszerű a vadászat és a szabadtéri tevékenységek szerelmesei között, de egyre gyakrabban használják városi öltözködéshez is, különösen az angol stílusú öltözködés részeként. A gyapjú erőssége és a twill szövés érdes textúrája közösen alkották meg ezt az anyagot a 19. században, melynek lényege a szoros szövésű, festett gyapjúból fakad. Vastagsága, szövése és színe azonban változatos, így nincs egyetlen „tipikus” tweed. Könnyedtől a mély színekig terjedő skála hordozza magában az anyag sokféleségét.

A tweed gyapjú minősége azonban számos tényezőtől függ, beleértve a juhok fajtáját, a tenyésztés helyét, az évszakot és az ápolási módszereket. Az alábbiakban bemutatunk néhány főbb tweed gyapjúfajtát:

Harris Tweed: A Harris Tweed a Skócia Hebridák szigetcsoportjának egyik részéről, a Külső-Hebridákról származik. Az itt tenyésztett feketefejű juhok gyapjújából készül. A gyapjú elkészítése szigorú szabályozás alá esik, és csak kézzel szövik, így biztosítva a magas minőséget. A Harris Tweed erőteljes és tartós, és gyakran különböző színű szálak összefonásával készül, ami egyedi és gazdag mintázatokat eredményez.

Donegal Tweed: Írországban gyártott anyag, amely különleges, kézzel készített selyemszálakkal és más színes szálakkal kombinálva készül, amelyek gazdag textúrát és különleges színeket kölcsönöznek neki.

Shetland Tweed: A Shetland-szigeteken tenyésztett juhok gyapjújából készülő tweed puha, könnyű és meleg. Az anyag hagyományosan sokszínű, élénk árnyalatokat tartalmaz. A Shetland Tweed gyapjúja kiváló minőségű és kényelmes viseletet biztosít hideg időben.

Yorkshire Tweed: Yorkshire, Anglia vidékéről származó tweed gyapjú híres a minőségéről és a klasszikus angol tweedek elkészítéséről. A Yorkshire Tweedek általában sűrűbbek és strapabíróbbak, ideálisak kabátokhoz és zakókhoz.

Lóden Tweed: A lóden tweed az alpesi régiókból ered, és eredetileg vadászati és szabadidős ruházat elkészítésére szolgált. A lóden tweed vastagabb és ellenállóbb anyag, mely kiválóan alkalmas hideg időjárásra és kültéri tevékenységekre.

A tweed tehát egy időtlen stílus, amelynek története és hagyománya az évszázadok során erősödött meg. Az anyag eleganciát és funkcionalitást hoz a ruhatáradba, és egyaránt alkalmas mind hétköznapi, mind különleges alkalmakra. Ha még nincs tweed darabod a szekrényben, érdemes fontolóra venni egy ilyen beszerzését a következő szezonra! A Canissi Szabóság örömmel megvalósítja az egyedi, személyre szabott, méretre készített elképzelésidet. Tarts velünk a következő cikkünkben is, melyben részletesebben bemutatjuk a Canissi tweed kollekció darabjait és Kanizsai Szilvia stílus tippjeit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük